Picie kawy niesie ze sobą wiele korzyści. Regularne jej spożywanie pozytywnie wpływa na nasze krążenie i układ trawienny. Zwiększa koncentrację, a także polepsza pamięć krótkotrwałą. Kofeina znajdująca się w kawie jest także substancją, która przyspiesza metabolizm.
Kawa do biura musi być na tyle wyważona w smaku, żeby przypaść do gust jak największemu gronu. Powinna być także na tyle mocna, aby spełniać swoją główną funkcję: czyli energetyzować i poprawiać humor w trakcie pracy.
Na końcowy smak kawy wpływ ma wiele czynników. Pierwszym z nich z całą pewnością jest rodzaj ziarna, sposób jego uprawy i czas zbioru, a także sposób palenia.
Dwa najczęściej uprawiane gatunki kawy to Arabica i Robusta. Charakteryzują się one odpowiednimi walorami smakowymi oraz lepszą odpornością na wszelkiego rodzaju choroby.
Ziarna Arabiki (ze względu na większą ilość cukrów oraz niższy poziom kofeiny) pozwolą nam przygotować kawę o owocowym aromacie i delikatnym smaku.
Robusta jest najczęściej używana jako dodatek do Arabiki – na rynku można znaleźć kawy będące mieszankami obu tych gatunków. Robusta cechuje się zdecydowanie wyższą zawartością kofeiny przez co jest ona gorzka w smaku i jednowymiarowa. Kawa z dodatkiem Robusty, zwiększa ilość cremy – czyli pianki, która przykrywa z wierzchu nasz napój. Blendy, czyli mieszanki kaw dedykowane są najczęściej do parzenia kaw z dodatkiem mleka. Pozwalają one uzyskać bardziej złożony i urozmaicony smak.
Poza Arabiką i Robustą uprawiane są także kawy z gatunków Liberica, Charrieriana oraz Stenophyla. Są jednak zdecydowanie mniej popularne.
Proces palenia kawy odgrywa niezwykle ważną rolę nie tylko w tym, jaki ostatecznie smak będzie miała kawa, ale również jakie będą jej właściwości oraz jakość. W trakcie procesu palenia ziaren dochodzi do wielu procesów, które zmieniają ich właściwości. Ciekawostką jest to, że w niewypalonych, surowych ziarnach występuje ok. 25 substancji smakowych i zapachowych. Natomiast w wypalonych ziarnach ilość ta zwiększa się do nawet 700 czy 800. Nie sposób nie zauważyć, że proces palenia kawy ma ogromny wpływ na efekt końcowy.
Ogółem wyróżnia się trzy rodzaje palenia kawy. Pierwszym z nich jest jasne palenie ziaren, które odbywa się w temperaturze około 200°C. Tak wypalone ziarna charakteryzują się dużą zawartością kofeiny oraz wysoką kwasowością. Barwa ziaren jest jasnobrązowa. Ten stopień wypalenia jest niezwykle pożądany w przypadku kaw afrykańskich. Dlaczego? Ponieważ zachowuje ich naturalny, orzeźwiający aromat.
Średnie wypalenie ziaren wykonywane jest w temperaturze pomiędzy 210 a 220°C. Pozwala ona na wydobycie lekkiej goryczki, zmniejszając jednocześnie poziom kwasowości. W tym procesie zachowany zostaje optymalny poziom kofeiny, dzięki któremu kawa nie jest ani za mocna, ani za słaba. W trakcie średniego wypalania z ziaren uwalniają się olejki eteryczne. To właśnie one sprawiają, że powierzchnia ziaren kawy jest lekko brązowa i błyszcząca.
Ostatnim wśród stopni wypalenia ziaren kawy jest poziom ciemny. Nazwa nieprzypadkowo bierze się z koloru ziaren, które pod wpływem temperatury wypalania (pomiędzy 220, a 225°C) stają się ciemnobrązowe. Tego rodzaju kawa charakteryzuje się niską kwasowością oraz małą zwartością kofeiny. W smaku wyczuwalny jest dość mocny posmak goryczy. Podczas wypalania na powierzchnię wydobywają się olejki eteryczne, dzięki którym ziarna kawy są błyszczące, nabierają również lekko czekoladowych lub orzechowych nut.
Wcale nie chodzi tutaj o termin przydatności do spożycia. Renomowani producenci kaw na opakowaniach podają datę wypalania ziaren. Dlaczego? Ponieważ pomiędzy drugim tygodniem, a trzecim miesiącem od wypalenia ziarna kawy cechują się najlepszą jakością oraz smakiem.
Kawy możemy podzielić na trzy główne rodzaje. Wyróżnia się miedzy innymi: kawy ziarniste, kawy mielone, a także kawy rozpuszczalne. Poniżej opisaliśmy po krótce każdą z nich.
Świeżo zmielone ziarna kawy są zdecydowanie bardziej aromatyczne, mają w sobie także więcej smaku w porównaniu ze zwykłą kawą mieloną czy rozpuszczalną. Każda z oferowanych kaw ziarnistych cechuje się wyrazistym, unikalnym smakiem i intensywnym aromatem.
Kawa ziarnista idealnie sprawdza się w przypadku ekspresów automatycznych. Najczęściej posiadają one wbudowane młynki, które odmierzają potrzebną ilość ziaren do zaparzenia kawy, a następnie je mielą. Tego rodzaju kawa zdecydowanie dłużej zachowuje zarówno świeżość, smak, jak i również aromat.
Kawa zaraz po zmieleniu ma w swoich drobinkach dużą ilość aromatycznych olejków, dlatego też najlepiej jest zmielić ziarna kawy tuż przed jej zaparzeniem.
Kawa mielona (popularnie nazywana również kawą sypaną), dedykowana jest tradycjonalistom. Każdy z nas zapewne w swoim życiu zaparzył co najmniej kilka filiżanek kawy w tradycyjny sposób. Ten rodzaj kawy doskonale sprawdzi się w przypadku osób, które nie posiadają własnego młynka czy ekspresu lub najzwyczajniej w świecie nie mają czasu na jej mielenie.
Szeroka oferta dostępnych na rynku kaw mielonych sprawia, że z pewnością znajdziemy taką, która w pełni będzie odpowiadać naszym indywidualnym preferencjom. Wśród kaw mielonych największą popularnością cieszą się te, które powstają w 100% z ziaren Arabiki lub połączenia ziaren Arabiki z ziarnami Robusty.
Kawa rozpuszczalna to osuszony ekstrakt kawy, który przeznaczony jest do bezpośredniego rozpuszczenia w wodzie. Surowcem do ich produkcji są ziarna kawy, które na początkowym etapie są pozbawiane łupin, a następnie prażone. Następnym krokiem jest ich zmielenie i ekstrakcja ciśnieniowa wodą w temperaturze 175°C. Uzyskany ekstrakt zagęszcza się poprzez odparowywanie lub częściową liofilizację.
Otrzymany w ten sposób koncentrat suszy się jedną z dwóch metod:
Kawa rozpuszczalna najczęściej wybierana jest przez osoby, dla których liczy się czas i wygoda. Wszak kawę rozpuszczalną przygotować możemy w kilka chwil, bez konieczności posiadania ekspresu.
Kawa Woseba Maestro występuje zarówno w postaci ziarnistej jak i mielonej. Powstaje ona z wyjątkowej mieszanki ziaren Arabiki różnego pochodzenia z odrobiną azjatyckiej Robusty. Przygotowana z nich kawa wyróżnia się łagodnym smakiem i zmysłowym aromatem. Kawa Maestro dedykowana jest do parzenia w ekspresach ciśnieniowych, przelewowych, jak i również metodą tradycyjną.
Unikalna kompozycja ziaren doskonale nadaje się do przyrządzania malej czarnej czy cappuccino. Powolny proces prażenia ziaren pozwolił uzyskać łagodny smak, który przypadnie do gustu zarówno miłośnikom klasycznych kaw czarnych, jak i fanom kaw mlecznych.
Kawa ziarnista Woseba Arabica dostępna jest w opakowaniach o wadze 250 g, 500 g i 1000 g. Mielona kawa oferowana jest w opakowaniach po 250 g i 500 g, natomiast kawa rozpuszczalna po 100 g i 200 g. Kawa Woseba Arabica to oryginalna kompozycja smakowa, którą tworzą starannie wyselekcjonowane ziarna pochodzące z plantacji położonych powyżej 1200 m n.p.m.
Mielona oraz ziarnista kawa Arabica dostępna jest również w eleganckiej, półkilogramowej puszce, która stanowi doskonały pomysł na prezent. Po zużyciu puszkę można wykorzystać jako pojemnik do przechowywania kolejnej porcji kawy. Jej szczelność gwarantuje zachowanie odpowiednich walorów produktu.
Gatunek kawy Arabica ma mniejszą zawartość kofeiny niż Robusta, dzięki czemu jest łagodniejszy i zawiera zdecydowanie mniej wyczuwalnej goryczy.
Specjalny, powolny proces prażenia ziaren sprawia, że ten rodzaj kawy wyróżnia się wyśmienitym aromatem, delikatnym i harmonijnym smakiem, a także niską kwasowością. Na wyjątkowe walory smakowe Arabiki wpływa ponadto większa zawartość tłuszczów oraz cukru.
Kawa Woseba Rodzinna charakteryzuje się zdecydowanym, intensywnym aromatem i smakiem. Swoje walory smakowe zawdzięcza mieszance odpowiednio wyselekcjonowanych ziaren kaw naturalnych. Pochodzą one z wybranych plantacji z całego świata. Poddawane są starannemu procesowi palenia i mielenia. Kawa Rodzinna oferowana jest w opakowaniach po: 500 g i 1000 g.
Woseba Espresso to linia kaw ziarnistych, jak i również mielonych. Wyróżniają się one intensywnym, bogatym smakiem. Do jej produkcji wykorzystywane są tylko i wyłącznie ziarna Arabiki, które zbierane są zarówno na plantacjach, jak i z krzewów dziko rosnących. To właśnie dzięki nim i odpowiedniemu procesowi prażenia nadają kawie jej niezwykle unikatowy smak.
Woseba Espresso to rodzina kaw, która wyróżnia się nie tylko smakiem. Ich charakterystyczne, czarne opakowania, od razu przywodzą na myśl esencjonalną, świeżo zaparzoną kawę. Do przygotowania espresso wykorzystać można metodę tradycyjną, ekspres ciśnieniowy, ekspres przelewowy lub kawiarkę.
Oferta Woseba Bio Organic obejmuje kawę ziarnista oraz mieloną. Jest to propozycja skierowana do wszystkich miłośników produktów organicznych, które wytwarzane są w zrównoważony sposób. Odpowiednie certyfikaty gwarantują, że tego rodzaju kawa pochodzi wyłącznie z plantacji ekologicznych, a jej uprawa nie narusza ekosystemu.
Woseba Bio Organic została wyprodukowana ze starannie wyselekcjonowanych ziaren 100% Arabiki, rosnącej na certyfikowanych plantacjach Ameryki Północnej. Charakteryzuje się ona średnim stopniem prażenia, łagodnym smakiem, a także niską kwasowością. Kawa mielona dostępna jest w opakowaniu 250 g, natomiast ziarnista w opakowaniach 500 lub 1000g.
Mocca Fix Gold jest niezwykłym połączeniem wysokiej jakości ziaren pochodzących z azjatyckich, afrykańskich i południowoamerykańskich plantacji. Niepowtarzalny aromat i harmonijny smak powodują, że Mocca Fix Gold jest jedna z częściej wybieranych kaw. A to wszystko, dzięki idealnie dobranej kompozycji ziaren, które poddawane są powolnemu procesowi parzenia.
Kawa rozpuszczalna Woseba Mocca Fix Gold dedykowana jest osobom, które cenią sobie zdecydowany smak, jak również wygodę i szybkość przygotowania kawy. Swój charakterystyczny smak i aromat zawdzięcza ona specjalnemu procesowi prażenia oraz innowacyjnemu procesowi suszenia, liofilizacji. Sprawia on, że kawa ma delikatniejszy smak i jest bardziej aromatyczna.
Woseba Mocca Fix Gold oferowana jest w postaci ziarnistej, mielonej i rozpuszczalnej. Kawa ziarnista ma gramatury 250 g, 500 g i 1000 g. Kawę mieloną proponujemy w opakowaniach 100 g, 250 g i 500 g. Kawa rozpuszczalna w szklanym słoiku to 100 g oraz 200 g.
Kawa mielona Woseba Ti Meriti Un Caffè Gusto Raffinato to perfekcyjne połączenie najlepszej jakości ziaren Arabiki i Robusty. Dzięki powolnemu procesowi palenia uzyskano smak charakterystyczny dla włoskich kawiarni. Jest to idealna propozycja dla miłośników kaw o średniej intensywności, którzy potrzebują dodatkowego pobudzenia – nie tylko o poranku, lecz również w środku dnia.
Kawa mielona Woseba Ti Meriti Un Caffè Gusto Raffinato dostępna jest w opakowaniu o gramaturze 250 g i 500 g. Natomiast kawa ziarnista z rodziny Gusto Raffinato występuje w opakowaniach po 500 g i 1000 g. Nadaje się ona do zaparzania nie tylko tradycyjnego, ale również w kawiarce, prasce francuskiej, ekspresie ciśnieniowym lub w ekspresie przelewowym.
Ti Meriti Un Caffe Crema E Aroma to niezwykła mieszanka łagodnej, pełnej słodyczy Arabiki z azjatycką Robustą. Jest to doskonały wybór dla osób ceniących sobie delikatne kawy cechujące się niską kwasowością. Kawa ta zachwyca swoim aromatem oraz zrównoważonym smakiem. Poddawana jest powolnemu procesowi palenia, który odbywa się w specjalnych piecach bębnowych.
Kawa mielona Ti Meriti Un Caffe Crema E Aroma wyróznia się także jedwabistą cremą – czyli pianką unoszącą się na wierzchu kawy. Oferowana jest ona w opakowaniach 250 g oraz 500g. Jeżeli jednak chcemy sami zmielić ziarna przed parzeniem kawy, wybrać możemy kawę ziarnistą w opakowaniach po 500 g lub 1000g. Z powodzeniem można ją zaparzać w ekspresie, prasce francuskiej, kawiarce lub tradycyjnie.
Kawa ziarnista Office Line Aromatico przeznaczona jest do parzenia w ekspresie automatycznym lub kolbowym, a po odpowiednim zmieleniu można ją również parzyć w tradycyjny sposób. Mieszanka ta powstaje z wyselekcjonowanych ziaren Arabiki z Ameryki Południowej połączonych z ziarnami Robusty. Charakteryzuje się ona doskonałym balansem kwasowości i goryczy, wyczuwalne są w niej nuty mlecznej czekolady oraz cytrusów.
Kawa ziarnista Office Line Intenso to także mieszanka Arabiki i Robusty. Jednak jej ziarna pochodzą z plantacji znajdujących się w Brazylii, Peru i Wietnamie. Idealna kompozycja dla miłośników espresso, świetnie komponuje się także z mlekiem. Wyróżnia się ona orzechowo – czekoladowymi nutami, które gwarantują mocne pobudzenie. Ziarna wypalane są na poziomie średnim, dzięki czemu kawa posiada mocny, intensywny smak, a jednocześnie zachowuje niski poziom kwasowości.
Kawa ziarnista Office Line Arabica zawiera w sobie 100 % ziaren Arabiki pochodzących z plantacji Ameryki Centralnej i Południowej. Jej czekoladowo -orzechowy posmak z owocowo - kwiatowym aromatem sprawia, że jest ona idealnym wyborem do parzenia kaw czarnych.
Kawa powinna przechowywana być w odpowiednich warunkach. Chcąc zachować jej świeżość na jak najdłuższy czas powinniśmy zastosować się do kilku wskazówek. Wbrew przekonaniom wielu osób kawy nie należy trzymać w lodówce. Ziarna kawy nie tylko chłoną wilgoć, ale również zapachy, dlatego też kawa przechowywana w ten sposób szybko straci swój smak i aromat.
Ziarna kawy najlepiej przechowywać w oryginalnym opakowaniu, w temperaturze pokojowej, w suchym i nienasłonecznionym miejscu. Oryginalne opakowanie w przypadku kaw ziarnistych posiada specjalny otwór wentylacyjny, dzięki któremu kawa oddaje dwutlenek węgla – jest ro naturalny i pożądany proces. Dlatego po otwarciu opakowania zwijamy jego górną część, a następnie spinamy ja klipsem.